TEL: 0634358196

Wist u dat....

Bij pijn in mijn voeten, moet ik bij een fysiotherapeut of podotherapeut zijn?
Fysiotherapeuten zijn geschoold in het bewegingsapparaat van de bovenste én onderste extremiteit. Podotherapeuten zijn alleen geschoold in de onderste extremiteit, maar dit is dan ook zijn specialisme. De kennisgebieden van beide disciplines sluiten dus nauw op elkaar aan. Wanneer is een sprake van verzwakte spieren en verkorte pezen dan de fysiotherapeut kan u helpen met trainen van uw spieren. Maar als een lengteverschil bestaat in uw benen of de stand van uw voet en tenen niet correct zijn, is een looppatroon onderzoek en therapeutische zolen een oplossing voor uw klachten.
Wat is het verschil tussen een pedicure en medische pedicure??
Binnen de branche van pedicure kan men verschillende specialisaties doen na het behalen van een basis diploma pedicure. Zo kan een pedicure een aantekening voor diabetische voet en/of voor reumatische voet halen. Deze aantekening wil zeggen dat ze de kennis en ervaring over welke bijkomstigheden deze patiëntengroep nodig heeft en hoe ze ernaar moet handelen. Dat moet ook wel want beide patiëntgroepen hebben vaak een hoger risico op aandoeningen aan de voet, denk daarbij aan bijvoorbeeld drukplekken, dunne huid, en medicatie. Provoet is de landelijke brancheorganisatie van pedicure en beschermt het onderscheid tussen deze titels. Voor de vergoedingen is dit ook zeker belangrijk omdat er een duidelijk verschil is tussen een gekwalificeerd pedicure en een basis opgeleide pedicure. De hogere gradatie opleiding van een pedicure is een zogeheten medische pedicure. Dit type pedicure is een erkende specialisatie als medicus. Naast de basisopleiding en de opleiding risicovoeten voor reuma en diabetes, is de pedicure bredere zin opgeleid met zowel kennis als ervaring. Naast de verzorgende instrumentele behandelingen van de voeten, kan de pedicure meerdere therapieën toepassen om klachten aan de voet te verhelpen, te verminderen of te voorkomen. Denk hierbij aan het toepassen van nagelbeugels, nagelreparaties, antidruk technieken zoals vilt en silicone-Orthesen.
Hoe vaak moet ik bij een pedicure zijn?
Afhankelijk van de voetenzorg en uw wensen kunt u om de 6-7 weken bij een pedicure zijn.
Wanneer wordt een pedicurebehandeling vergoed?
Om te bepalen of iemand recht heeft op de vergoeding van pedicure uit de basisverzekering wordt gebruik gemaakt van zogenaamde zorgprofielen. Er zijn vier zorgprofielen, waarbij geldt dat hoe hoger het zorgprofiel is, hoe meer voetzorg noodzakelijk is. vanaf zorgprofiel 2 zijn er vergoedingen mogelijk uit de basisverzekering. Voor alle diabetespatiënten geldt dat ze vanuit de basisverzekering recht hebben op een jaarlijkse voetscreening door de huisarts, praktijkondersteuner huisarts (POH) of diabetesverpleegkundige. Het zorgprofiel bepaalt uiteindelijk of voetzorg vanuit de basisverzekering kan worden vergoed. Is het zorgprofiel lager dan 2? Dan zijn er vaak mogelijkheden vanuit de aanvullende verzekering (zie het volgende kopje). Verder geldt voor
diabetespatiënten met zorgprofiel 1 dat zij wel recht hebben op een jaarlijks gericht voetonderzoek door een pedicure (prestatiecode 96/22013) of eventueel door een podotherapeut (prestatiecode 90/9200).Als de verzekerde/patiënt in aanmerking komt voor vergoeding van pedicure behandelingen via de basisverzekering
 (zorgprofielen 2, 3 en 4), dan zijn er in principe twee opties mogelijk:
•    De patiënt kan gebruiken maken van ketenzorg via een zorggroep. Dit is een samenwerking tussen huisartsen en andere zorgverleners, zoals pedicures en podotherepeuten. Voor ketenzorg betaald men minder of zelfs geen eigen risico, ook al wordt de zorg vergoed uit de basisverzekering. Informeer de huisarts naar de mogelijkheden en de gecontracteerde zorgverleners.
•    Als er geen mogelijkheid is om gebruik te maken van ketenzorg, zal de patiënt door de huisarts worden doorverwezen naar een podotherapeut. Deze therapeut onderzoekt de voeten verder en kijkt hoeveel en welke zorg jouw voeten nodig hebben. De podotherapeut kan de afstemming van voetzorg regelen met de aangesloten pedicure(s), zodat je bij de pedicure terecht kunt voor de noodzakelijke voetbehandelingen. Let er wel op dat er gebruik wordt gemaakt van gecontracteerde zorgverleners anders kan de vergoeding lager uitvallen. Tot slot valt de zorg van de podotherapeut /pedicure in dit geval wel onder het eigen risico, omdat er geen sprake is van ketenzorg, zoals bij punt 1.
Vergoeding aanvullende zorgverzekering
Als jouw voetzorg niet door de basisverzekering gedekt wordt dan is er vaak vergoeding mogelijk onder de aanvullende verzekering, mits deze door de patiënt is afgesloten. Op Zorgwijzer is het mogelijk je zorgverzekering te vergelijken met een aanvullende vergoeding voor pedicure. Er kan gekozen worden uit een dekking van 100 euro tot aan 250 euro of meer.
De volgende groepen komen in aanmerking voor een aanvullende vergoeding:
•    Patiënten met reumatoïde artritis, een dwarslaesie of andere medisch noodzakelijke klachten.
•    Patiënten met diabetes met een zorgprofiel van één of simms 0. Let op: het is mogelijk dat een zorgverzekeraar alleen patiënten vergoed die vallen onder zorgprofiel 1 en daarmee geen vergoeding bieden voor patiënten met simms 0.
•    Patiënten die een herseninfarct hebben meegemaakt.
Wat zijn de risico's van voetschimmel infectie ?
 Veel mensen weten niet dat ze een schimmelinfectie hebben. Een candida infectie heeft een grote invloed op het immuunsysteem. Dit komt omdat schimmelsporen zich erg snel door het lichaam kunnen verspreiden en vaak aan de acties van het immuun systeem ontsnappen. Pas als de schimmels daadwerkelijk gaan groeien is het immuunsysteem in staat er actie op te ondernemen. Dus feitelijk zijn de cellen en bacteriën die samen je immuunsysteem vormen continu in oorlog met de schimmels. Een candida infectie brengt wel VEEL indirecte gevolgen met zich mee zoals: Diarree, Schimmel in de mond, hoofdpijn, depressie, Gele nagels, Vaak moe, Vaak snel ziek, slechte stoelgang, constipatie, slechte adem, slechte immuunsysteem, … Bij mensen die een slecht immuunsysteem hebben of aanleg hebben om een candida infectie te ontwikkelen, is de kans groter dat infectie plaatsvind dan mensen die een sterk en goed onderhouden immuunsysteem hebben. Alle soorten schimmels en sporen kunnen van mens tot mens worden overgedragen. Heb je een candida infectie, dan is het zaak dat je het probleem aanpakt in plaats van dat je de gevolgen probeert te onderdrukken. Zorg er dus voor dat je een goede en snelle schimmelinfectie behandeling ondergaat.
Ik heb Diabete waar moet ik opletten?
De 10 gouden regels voor uw voetverzorging 1. Controleer dagelijks uw voeten op veranderingen, wondjes, kloofjes of blaren, ook tussen de tenen. Let daarbij ook op kleur, zwelling en kloppen van de aderen 2. Was uw voeten dagelijks met lauw water en weinig zeep (neem géén voetenbadje). Zorg dat u uw voeten goed droogt, vooral tussen de tenen (niet te hard wrijven) 3. Knip de nagels recht af en niet te kort, zodat de zijkanten van de nagels niet in de huid groeien 4. Smeer de voeten in met goede voetencrème zodat de huid niet uitdroogt 5. Draag wollen of katoenen sokken zonder dikke naden en verschoon deze dagelijks 6. Zorg voor goed passende schoenen van natuurlijk materiaal: dat vermindert de kans op blaren, likdoorns en eelt plekken 7. Controleer de binnenkant van uw schoenen op oneffenheden zoals een spijkertje of een opgerolde binnenzool. Wissel zo mogelijk dagelijks van schoenen 8. Voorkom overbelasting en langdurige druk op dezelfde plekjes van uw voet 9. Ga nooit zelf met eelt of likdoorns aan de slag, laat dit aan de professionele zorg van een pedicure over. 10. Zorg voor voldoende beweging: voetgymnastiek stimuleert de doorbloeding van uw voeten. Kom regelmatig bij mij langs.  
wat zijn voordelen van een medische pedicure bij Reumatische voetklachten?
 Van alle mensen met een reumatische aandoening krijgt meer dan 70 % voetklachten. De meest voorkomende reumatische aandoeningen zijn artrose ( gewrichtsslijtage), reumatoïde artritis (gewrichtsreuma) en fibromyalgie ( spierreuma ). Bij reumatoïde artritis wordt de behandeling bijna altijd vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Pijn, vermoeidheid, brandende voeten, stijfheid en zwelling. Mensen met reuma zullen zich hierin herkennen. Klachten zijn te verminderen door een goede voetverzorging. Een medische pedicure weet precies hoe zij om moet gaan met de reuma gerelateerde klachten en kan deze zo goed verlichten. De voetproblemen worden niet voorgoed opgelost, maar doordat de klachten verlicht worden, kun je er beter mee leven. Tevens staan deze geregistreerd in het kwaliteitsregister.
Ik sport en beweeg genoeg, hoe kom ik van mijn natte schoenen af?
zet je schoenen op de Shoefresh en het programma start automatisch. Je voeten zitten de hele dag warm afgesloten in je schoenen en produceren gemiddeld 250 ml. zweet per dag! Deze warme, vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en bacteriën. Deze zorgen er niet alleen voor dat schoenen gaan stinken, maar kunnen ook voetschimmel en kalknagels veroorzaken. Je kleding, ondergoed en sokken doe je allemaal in de was. Maar met je schoenen doe je niets?! De Shoefresh schoenendroger & -verfrist, reinigt én droogt je schoenen binnen een half uur. Zo heb je geen stank meer in huis en stap je iedere dag in je schoenen met een fris gevoel. Je schoenen zijn de volgende dag altijd droog, zonder gedoe met kranten.
waar moet ik opletten bij kiezen van mijn schoenen?
 1. Pas nieuwe schoenen altijd aan het einde van de dag 2. de materiaalkeuze. Zeer geschikt materiaal voor schoenen is leer. 3. Schoenenmerken kunnen lichtjes afwijken van de zogenaamde standaardmaten 4. 6. Pas nieuwe schoenen altijd terwijl je staat of loopt 5. Pas altijd beide schoenen 6. Pas schoenen met de juiste sokken 7. Let op voldoende teenruimte 8. Kies voor een lage, brede hak 9. Besteed aandacht aan de zolen 10. Zorg dat de hiel verstevigd is 11. Kies voor een op maat te maken sluiting

mensen die intensief wandelen kunnen te maken krijgen met pijnlijke voeten, bijvoorbeeld door kapotgelopen eelt, blauwe of losliggende nagels en (bloed)blaren. Soms is er veel geduld nodig om het letsel te laten genezen.Na het lopen van een vijfdaagse wandelvakantie of langeafstandstochten zoals Kennedytocht kan elke wandelaar last van pijnlijke voeten hebben als geen genoeg maatregelen over sokken en schoenen neemt.

Waar moet de wandelschoenen aan voldoen?
-halfhoogschoen met goede stabiliteit is handig bij wandelen in heuvel- of bergachtige landschap;
-verstijfde bal lijn, die comfortabel voorvoet bied;
-Voor een bergafwaarts te kunnen lopen en om door ongelijke landschap te lopen moet een versterkte zoolprofiel hebben;
-goede demping voorkomt voorvoet problemen;
-de schoenen moeten goede afwikkelrol hebben, dus een verstijfde bal gedeelte in combinatie met een verhoogde teensprong.

 
Advies sportsokken/ wandelstokken
-naadloos om drukplekken te vermijden,(voeten zetten nog op tijdens lopen);
-gepolsterde sokken, liefst extra schokabsorberende hiel -en voorvoet gedeelte;
-vervaardigd van hydraterend materiaal(hoef niet uitslotend katoen of wol te zijn);
-bij goede vocht afvoerende schoenen zijn dunner wandelstokken afdoende;
-Anatomisch gevormd, dat wil zeggen een goede wandelstokken hebben een linker en rechter sok;

  

wat maakt Voetstp medisch pedicure uniek?

1Iedere voet is uniek. Ik ga op zoek naar de achterliggende, diepere oorzaak van uw voetprobleem. Hiervoor besteed ik genoeg tijd.

2Ik werk samen met podotherapeuten uit ziekenhuis "inno-Feet" en "Podotherapie kemerink" en "Rondom".

3Na elke voetbehandeling wordt uw voeten met warme oliën gemasseerd. Een regelmatige voetmassage in combinatie met aangepaste essentiële oliën zorgen voor soepele spieren en gewrichten, pijnloze bewegingen en een betere bloedcirculatie in uw voeten.

4Ik werk als pedicure volgens de code van de voetverzorgingsbedrijf. Dit zijn alle praktijknormen voor ondernemerschap, hygiëne, veiligheid en gezond werken, die correct uitgevoerd dienen te worden. U als klant krijgt hierdoor de zekerheid dat alle gereedschappen op de juiste wijze worden gedesinfecteerd.Hygiëne staat bij mij hoog in het vaandel.

5voor een consult zonder afsprak bent u welkom op woensdagen tussen 12:00-13:00 uur. De inloopspreekuur van een kwartier is bedoeld voor spoed behandelingen of een advies over uw voeten.