TEL: 0634358196

Orthese

 Er zijn heel wat verschillende problemen die met dit hulpmiddel op te lossen zijn. Vaak is dit het gevolg van een afwijkende stand van de tenen.

Verschillende soorten orthesen :Afhankelijk van de klachten en van de gegevens uit het onderzoek wordt bepaald wat voor soort orthese het meest geschikt is voor uw klachten.

Corrigerende orthese: Als de tenen nog soepel genoeg zijn wordt er een orthese gemaakt die de stand van de tenen (voor zover dat mogelijk is) corrigeert. Deze orthese is meestal van een hard siliconen materiaal gemaakt.

Beschermende orthese: Als de tenen stijf zijn of wanneer u last heeft van pijnlijke ‘knobbels’ kan een siliconen orthese gemaakt worden om de pijnlijke plekken te ontlasten. Deze orthese is meestal van een zacht siliconen materiaal gemaakt. Combinatie orthese: Het is soms ook mogelijk dat er een corrigerende orthese wordt gemaakt die tevens pijnlijke drukplekken ontlast.  

 

Wanneer wordt een Orthese gebruikt:

-Een orthese tussen twee tenen waar een hardnekkig likdoorntje zit(clavus interdigitalis)

-Een orthese bij een teen in klauwstand om een rode pijnlijke plek op de teen te verhelpen;

-Door de scheefstand van de grote teen is de tweede teen over de grote teen aan het heen groeien, een orthese kan er in dit geval voor zorgen dat de tweede teen niet over de grote teen heen kan;

-Door de klauwstand van één of verschillende tenen zijn de topjes van de tenen erg gevoelig, een orthese kan de stand iets veranderen waardoor de topjes niet meer zo belast worden;

-Een ontsteking in een teen tijdelijk door een orthese ontlasten, waardoor de teen de kans krijgt om te genezen.  

 

Werkwijze: Aan de hand van een uitgebreid voetonderzoek naar de stand en functie van de voeten wordt bepaald wat het beste model en materiaal siliconen is. Vervolgens wordt de siliconen orthese direct vervaardigd op de voet. Meestal volgt nog een afspraak voor het passen, ophalen en de controle van de orthese. Tijdens de controle wordt gekeken of de orthese de klacht voldoende verhelpt en wordt deze indien nodig aangepast.    

Kosten: De kosten van een siliconen orthese zijn opgebouwd uit de consultkosten plus de kosten voor het vervaardigen van de siliconen orthese. Samen met de kosten van het onderzoek en het consult variëren de totale kosten tussen de 20 euro bij eenvoudige problemen tot ruim 35 euro bij complexe problemen.  

Hoe gebruikt u uw orthese? -In het begin zal de orthese niet altijd erg comfortabel zitten, geef uw voeten de tijd om even te wennen. Bouw het gebruik geleidelijk op, begin bijvoorbeeld met een half uur per dag. Normaal gesproken moet u na één tot twee weken gewend zijn. De orthese mag geen pijn doen of blaartjes veroorzaken! U kunt dit binnen één week constateren. Probeer de orthese eventueel eens in andere schoenen. Blijven er problemen, neem dan even contact op. ’s Nachts hoeft u de orthese niet te dragen. De orthese blijft het beste zitten met sokken en dichte schoenen, mits daar voldoende ruimte voor is. Houd bij het kopen van nieuwe schoenen dus ook rekening met de orthese. Probeer, indien mogelijk, de orthese altijd met twee handen aan te brengen en te verwijderen (nooit trekken!) .U kunt de orthese reinigen met een zacht sopje en laten drogen op een handdoek. de orthese moet voor het slapen gaan afgedaan worden het beste is om het dan in een bakje met talkpoeder te bewaren. een op maat vervaardigde orthese kunt u tussen 6 maanden tot een jaar gebruiken , wanneer u de bovenstaande onderhoud regels  bij uw orthese goed volgt.