TEL: 0634358196

Risico Voeten

Een risico voet is een voet waarbij ten gevolge van een ziekte of andere oorzaken een verhoogd risico aanwezig is op complicaties. De risicovoet/medisch behandeling is gericht op cliënten met diabetes en reuma. Ook oudere mensen, mensen met verwaarloosde voeten, spastische voeten en mensen met een verlamming vallen onder de risico voet. Voor deze behandeling wordt speciaal instrumentaria en verzorgingsproducten gebruikt omdat de huid dun, kwetsbaar en gevoelig is.  Extra zorg is nodig vanwege mogelijke pijn en stijfheid.

 

Diabetes mellitus

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte, waarbij de alvleesklier of het lichaam zelf te weinig of geen insuline aanmaakt. Hierdoor blijven er teveel suikers in het bloed achter, waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog wordt. De meest voorkomende soorten diabetes zijn diabetes type 1 en type 2 (ouderdomssuiker). Bij mensen met diabetes type 1 maakt het lichaam zelf geen insuline meer aan. Bij type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of de insuline kan zijn werk niet meer goed doen. Diabetespatiënten hebben soms opeens veel pijn. Of zij ervaren bijvoorbeeld tintelingen in handen en voeten. Anderen voelen handen en voeten juist niet meer goed. Een wondje kan hierdoor bijvoorbeeld niet tijdig worden opgemerkt. Daarom is het belangrijk dat diabetespatiënten hun voeten elke dag controleren en goed verzorgen. Ook het juiste schoeisel kan veel problemen voorkomen.

 

Reuma en chronische pijnaandoeningen

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen, jong en oud, een reumatische aandoening. Velen van hen leven dagelijks met pijn en stijfheid als gevolg van deze ziekte. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar, maar helaas niet te genezen. Er zijn drie typen reuma;

-Ontstekingsreuma

-Artrose

-Weke delen reuma (Fibromyalgie)

 

In de eerst fase van deze ziekte komt de patiënt moeilijk op gang na een rustpauze, die volgt op een redelijk intensieve belasting. In de fase daarna treedt functieverlies op.  Pijn en stijfheid nemen toe, doordat de belastbaarheid van het gewricht sterk afneemt. Als gevolg hiervan zal de patiënt het gewricht steeds minder belasten. Zowel bij passief als actief bewegen kan het gewricht een krakend geluid geven. In de laatste fase van deze ziekte kunnen ontstekingen en botvorming op de aangedane gedeeltes leiden tot vervorming van de gewrichten. Hierdoor kan de functie van het gewricht uiteindelijk uitvallen.

 

Arthrosis deformans

Artrose is een andere benaming voor arthrosis deformans; een aandoening van het kraakbeen in de gewrichten. De patiënt ervaart stijve gewrichten en vaak veel pijn. Dit komt grotendeels door veranderingen in de weefsels die rondom het betreffende gewricht liggen, zoals spieren, pezen, gewrichtsbanden en kapsels. Deze moeten zich aanpassen aan het gewricht, dat door de artrose vervormd is. Deze vervormingen ontstaan doordat het kraakbeen in plaats van doorzichtig en glad, oneffen en ruw geworden is of zelfs helemaal verdwenen. Hierdoor wordt het bot rondom een beschadigd gewricht dikker en harder. Ook kunnen botuitgroeisels ontstaan. De weefsels passen zich aan deze vervormingen aan, waardoor de klachten ontstaan.

 

Cerebro Vasculair Accident

Cerebro Vasculair Accident (CVA) staat voor beroerte. Dit kan een hersenbloeding of herseninfarct zijn. In het eerste geval knapt een bloedvat in de hersenen, in het tweede geval is er sprake van een verstopt bloedvat. In beide gevallen wordt de toevoer van bloed naar de hersenen verstoord. Hierdoor krijgt het getroffen gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof en raakt het beschadigd. Gedeeltelijke verlamming is een veel voorkomend gevolg van een beroerte, zoals verlamming van één zijde van het lichaam (hemiplegie). Maar ook halfzijdige gevoelsstoornissen komen vaak voor, net als het uitvallen van één helft van het gezichtsveld. In de eerste maanden na een beroerte bestaat tevens de grootste kans op epilepsie.

Bovenstaande gevolgen van een beroerte kunnen invloed hebben op het functioneren in het dagelijks leven. Een hulpmiddel zoals een orthopedische schoen kan hierbij een ondersteunende rol vervullen.